Werktuigbouwkunde

Steeds vroeger wordt leerlingen op scholen gestimuleerd om een richting te kiezen. Al op het voorgezet onderwijs wordt er steeds meer praktijklessen verzorgd en dan met name in technische richtingen. Ook werktuigbouwkunde is een dergelijke technische studie waar vaak al van jongs af aan aanleg voor ontstaat. Werktuigbouwkunde is op veel arbeidssectoren van toepassingen, denk hierbij aan scheepsbouw, energie- en aandrijftechniek, olie- en gaswinning en nog vele andere sectoren. Werktuigbouwkunde is een breed vak met vele mogelijkheden. Niet alleen op gebied van sectoren, maar ook in beroepen zijn genoeg mogelijkheden nageschoold te zijn in werktuigbouwkunde.

Voor wie is werktuigbouwkunde?

Een studie in werktuigbouwkunde is voor diegene weggelegd die geïnteresseerd is in techniek, maar daarnaast ook graag problemen oplost en creatief is in het bedenken van oplossingen. Problemen analyseer je en bedenk hiervoor oplossingen, deze oplossing maak je vervolgens ook nog. Er komt dus een werkende machine of apparaat uit je handen welke als functie heeft het oplossen van het probleem waarmee je bent begonnen. Werktuigbouwkunde is zeer geschikt voor iemand die graag nadenkt, maar ook graag met zijn of haar handen bezig is.

Toekomstperspectief

Met werktuigbouwkunde op zak kan men vele kanten op. Net klaar met een studie of cursus begint men vaak wel op technisch vlak. Zo is het vak van technisch ontwerper zeker een goede mogelijkheid. Het is echter ook mogelijk om door te groeien naar een adviserende functie, vaak ook natuurlijk op technisch vlak. Denk hierbij ook aan het beroep van verkoper of inkoper waar in dit vakgebied vaak veel vraag naar is.

Opleidingen

Na een HBO of WO opleiding werktuigbouwkunde is het natuurlijk ook mogelijk om verder te ontwikkelen. Er zijn verschillende cursussen, onder andere Geometrische meettechniek,  Industrieel pijpbewerken, Tekeninglezen metaaltechniek en Vorm- en Plaatstoleranties. Met behulp van deze cursussen wordt de kwaliteit van het vakmanschap alleen maar groter.